14

MITUL   MAMEI   VIRGINE   si   a   PRUNCULUI

Isaia 54:1
Bucura-te, stearpo care nu mai nasti! Izbucneste in strigate de bucurie si veselie, tu care nu mai ai durerile nasterii! Caci fiii celei lasate de barbat vor fi mai multi decat fiii celei maritate, zice Domnul.

 Isaia 54:5-6
caci Facatorul tau este barbatul tau: Domnul este numele Lui, si Rascumparatorul tau este sfantul lui Israel. El Se numeste Dumnezeul intregului pamant, caci Domnul te cheama inapoi ca pe o femeie parasita si cu inima intristata, ca pe o nevasta din tinerete, care a fost izgonita, zice D-zeul tau.

Versetele de mai sus, aduc referinta la răscumpărarea mesianică a Poporului Evreu și repopularea a tării “aride“ a Israelului, dupa cum sustine capitolul urmator:

Isaia 54:7
Cateva clipe te parasisem, dar te voi primi inapoi cu mare dragoste.

Isaia 54:17
Orice arma faurita impotriva ta va fi fara putere; si pe orice limba care se va ridica la judecata impotriva ta o vei osandi. Aceasta este mostenirea robilor Domnului, asa este mantuirea care le vine de la Mine, zice Domnul.

Deasemenea:

Isaia 66:7-8
Inainte ca sa simta dureri, a nascut si inainte ca sa-i vina suferintele, a dat nastere unui fiu. Cine a auzit vreodata asa ceva? Cine a vazut vreodata asa ceva? Se poate naste oare o tara intr-o zi? Se naste un neam asa dintr-odata? Abia au apucat-o muncile, si fiica Sionului si-a si nascut fiii!

D-zeu e “sotul” Israelului:

Osea 2:18

In ziua aceea, voi incheia pentru ei un legamant cu fiarele campului, cu pasarile cerului si cu taratoarele pamantului, voi sfarama din tara arcul, sabia si orice unealta de razboi si-i voi face sa locuiasca in liniste.

Crestinismul susține că versetele de desupt se referă la Maria, care este declarata a fi “căsătorită“ cu D-zeu!

Isaia 7:14
De aceea, Domnul insusi va va da un semn: “Iata, fecioara va ramane insarcinata, va naste un fiu si-i va pune numele Emanuel.

Ahaz, împăratul lui Iuda, era foarte tulburat de invazia iminentă a Siriei și a regatului din nordul Israelului:

Isaia 7:1
S-a intamplat, pe vremea lui Ahaz, fiul lui Iotam, fiul lui Ozia, imparatul lui Iuda, ca Retin, imparatul Siriei, s-a suit cu Pecah, fiul lui Remalia, imparatul lui Israel, impotriva Ierusalimului, ca sa-l bata; dar n-a putut sa-l bata.

D-zeu a promis lui Ahaz ajutorul Sau (Isaia 7:4-9), dar ia sugerat ca el sa ceara un semn ca sa-i asigure aceasta divina interventie protectoare:

Isaia 7:10-11
Domnul a vorbit din nou lui Ahaz si i-a zis: Cere un semn de la Domnul D-zeul tau;

Ahaz a refuzat însă, așa că Isaia ia răspuns cu versetul în discuție. În ceea ce privește acest copil, Isaia ia spus:

Isaia 7:15-16
El va manca smantana si miere pana va sti sa lepede raul si sa aleaga binele. Dar inainte ca sa stie copilul sa lepede raul si sa aleaga binele, tara, de ai carei doi imparati te temi tu, va fi pustiita.

… si asa a si fost:

II Regi 15:29-30
Pe vremea lui Pecah, imparatul lui Israel, a venit Tiglat-Pileser, imparatul Asiriei, si a luat Iionul, Abel-Bet-Maaca, Ianoah, Chedes, Hator, Galaad si Galileea, toata tara lui Neftali, si pe locuitori i-a dus in prinsoare in Asiria. Osea, fiul lui Ela, a facut o uneltire impotriva lui Pecah, fiul lui Remalia, l-a lovit si l-a omorat, si a domnit el in locul lui, in al douazecilea an al lui Iotam, fiul lui Ozia.

II Regi 16:9
Imparatul Asiriei l-a ascultat. S-a suit impotriva Damascului, l-a luat, a dus pe locuitori in robie la Chir si a omorat pe Retin.

De-a lungul Bibliei Ebraice, numeroase semne divine au fost acordate persoanelor fizice si au fost efectuate imediat.

II Regi 20:8
Ezechia zisese lui Isaia: “Dupa care semn voi cunoaste ca ma va vindeca Domnul si ca ma voi sui a treia zi la Casa Domnului?

Ei au fost de acord că cadranul solar trebuie să se miște cu zece trepte înapoi, dupa cum afirma:

II Regi 20:11
Atunci Isaia, prorocul, s-a rugat Domnului, si Domnul a dat cu zece trepte inapoi umbra din locul in care se coborase pe cadranul soarelui lui Ahaz.

În mod similar, când Ghedeon a fost ales pentru a conduce pe Israel în luptă, el a cerut un semn că va fi victorios:

Judecatori 6:17
Ghedeon I-a zis: “Daca am capatat trecere inaintea Ta, da-mi un semn ca sa-mi arati ca Tu imi vorbesti.

Cateva versete mai tarziu putem citi:

Judegatori 6:21
Ingerul Domnului a intins varful toiagului pe care-l avea in mana si a atins carnea si azimele. Atunci, s-a ridicat din stanca un foc care a mistuit carnea si azimele. Si Ingerul Domnului S-a facut nevazut dinaintea lui.

De asemenea, pentru a il asigura pe Moise de succesul său împotriva lui Faraon, D-zeu i-a transformat imediat toiagul intr-un sarpe si imediat apoi ia transformat mana in lepra (Exod 04:2-7). Semnele efectuate în Egipt au fost, de asemenea, imediate si fara asteptare:

Exod 4:30
Aaron a istorisit toate cuvintele pe care le spusese Domnul lui Moise; si Moise a facut semnele inaintea poporului.

În conformitate cu ebraica originala, versetul în discuție afirmă că tânăra femeie “era cu copil“ la timpul trecut, de exemplu: se referă la cineva care trăieste în acel moment, in acele timpuri. Același ebraic verb, prezentul continuu – “harah,” apare în următoarele versete:

Geneza 16:11
Ingerul Domnului i-a zis [lui Hagar]: “Iata, acum esti insarcinata si vei naste un fiu caruia ii vei pune numele Ismael; caci Domnul a auzit mahnirea ta.

Geneza 38:24
Cam dupa trei luni, au venit si au spus lui Iuda: “Tamar, nora ta, a curvit si a ramas chiar insarcinata in urma curvirii ei.” Si Iuda a zis: “Scoateti-o afara, ca sa fie arsa.

II Samuel 11:5
Femeia [Batsheba] a ramas insarcinata si a trimis vorba lui David, zicand: “Sunt insarcinata.

Mai mult de atat, utilizarea acestui articolul hotărât categoric, – “tânăra“ – indică faptul că aceasta a fost cineva pe care atât Isaia cat și Ahaz o cunoștea. Când sa născut copilul, ea, fara a cunoaste profetia, ar fi dat (în necunoștința ei) un nume cu un mesaj simbolic pentru Ahaz: Emanuel, ceea ce înseamnă “D-zeu este cu noi“.

Conform Noului Testament, versetul în discuție ar prezice că Isus se va naște dintr-o “virgină“ numita Maria, chiar dacă numele copilului nu a fost Immanuel ci Isus!

Matei 1:22-23
Toate aceste lucruri s-au intamplat ca sa se implineasca ce vestise Domnul prin prorocul care zice: ‘Iata, fecioara va fi insarcinata, va naste un Fiu, si-I vor pune numele Emanuel’ care, talmacit, inseamna: ‘Dumnezeu este cu noi.’

Ca si cum niste vesti de o naștere din fecioară dupa vre-o 700 ani i-ar fi oferit lui Ahaz vre-un pic de comfort.

Mai mult decât atât, ebraica originala o numeste în mod explicit pe mama lui Emanuel “tinerei“ (“ha’almah“), nu “fecioara“ (“ha’bethulah“). Spre deosebire de Noul Testament, aceste traduceri creștine moderne, precum New English Bible, The Good News Bible, și Versiunea Standard Revizuită l-au tradus corect.


Geneza 4:1
Adam s-a impreunat cu nevasta sa Eva; ea a ramas insarcinata si a nascut pe Cain. Si a zis: ‘Am capatat un om cu ajutorul Domnului!; …

Fiind abia creata direct de D-zeu, Eva a fost pe deplin conștienta de faptul că El este cauza directă a tot ceea ce vedea in jurul ei. Prin urmare, dupa ce a dat nastere la primul ei copil, ea a recunoscut asta prin denumirea primului ei nascut care tradus in ebraica inseamna “… am dobândit un om cu ajutorul lui D-zeu.“

Deasemenea:

Geneza 4:25
Adam s-a impreunat iarasi cu nevasta sa; ea a nascut un fiu si i-a pus numele Set; “caci”, a zis ea, “D-zeu mi-a dat o alta samanta in locul lui Abel, pe care l-a ucis Cain.

Conform Crestinismului, Eva a crezut că D-zeu a lăsat-o însărcinată în timp ce ea era încă o fecioară, și că ea a dat naștere la Mesia! Cu toate acestea, așa cum e evident la începutul versetului în discuție, ea a fost foarte conștienta de faptul că soțul ei a fost tatal copilului. Într-adevăr, cuvântul ebraic “yada“ (verbul “a sti” – la forma trecuta) significă intimitate sexuală.

Geneza 3:15
Vrajmasie voi pune intre tine si femeie, intre samanta ta si samanta ei. Aceasta iti va zdrobi capul, si tu ii vei zdrobi calcaiul.”

Ca parte a pedepsei acordate șarpelui pentru ispitirea Evei ca să mănânce din pomul oprit, fi conflict între urmașii lor: oamenii ar ucide șerpi prin strivirea capetelor lor, iar șerpii ar mușca calcaile oamenilor.

Din moment ce D-zeu se adresează aici șarpele, care a inselat doar pe Eva, Adam nu este menționat în acest blestem. Cu toate acestea, urmașii lui Adam și Eva sunt aceiasi. În mod similar:

Geneza 16:10
Ingerul Domnului i-a zis [lui Hagar]: ‘Iti voi inmulti foarte mult samanta, si ea va fi atat de multa la numar ca nu va putea fi numarata.’

Deși Avraam, soțul lui Hagar, a fost de a fi tatăl a acestei semințe, el nu a fost menționat pentru că îngerul vorbea doar ei.

Crestinismul susține că versetul de mai jos este o profeție precum că Isus va distruge lucrările lui Satan:

I Ioan 3:8
… Fiul lui Dumnezeu S-a aratat ca sa nimiceasca lucrarile diavolului.

Crestinismul identifică il identifica pe Isus ca fiind “sămânța ei“ .. a “Maicii Domnului“ si pe Satan cu șarpe; și “sămânța lui” ca fiind lucrările lui Satan sau ale diavolului.

Cu toate acestea, răul încă predomină în lume, ceea ce indică faptul că Isus nu a reusit să “nimicească lucrările diavolului.“ Chiar conform Noului Testament, Satana a fost foarte activ de când a murit Isus:

Romani 16:20
Dumnezeul pacii va zdrobi in curand pe Satana sub picioarele voastre.

I Tesaloniceni 2:18
Astfel, o data si chiar de doua ori, am voit (eu, Pavel, cel putin) sa venim la voi; dar ne-a impiedicat Satana.


Maleahi 1:11
Caci de la rasaritul soarelui pana la asfintit, Numele Meu este mare intre neamuri…

Aici, Israel este mustrat [ de D-zeu] pentru sacrificarea animalelor oloage/bolnave:

Maleahi 1:8
Cand aduceti ca jertfa o vita oarba, nu este rau lucrul acesta? Cand aduceti una schioapa sau bolnava, nu este rau lucrul acesta oare? Ia adu-o dregatorului tau! Te va primi el bine pentru ea, va tine el seama de ea? – zice Domnul ostirilor

Deși se închinau la mulți zei, neamurile păgâne au recunoscut pe D-zeu lui Israel ca Creator Ultim si Atotputernic.

Exod 18:10-11
… Ietro a zis: “Binecuvantat sa fie Domnul, care v-a izbavit din mana egiptenilor etro s-a bucurat pentru tot binele pe care-l facuse Domnul lui Israel … Cunosc acum ca Domnul este mai mare decat toti dumnezeii …

Daniel 2:47
Imparatul a vorbit lui Daniel si a zis: “Cu adevarat, D-zeul vostru este Dumnezeul dumnezeilor si Domnul imparatilor…

Prin urmare, în raport cu înțelegerea lor, sacrificiile lor au fost considerate a fi fost oferite lui D-zeu, chiar dacă erau facute în mod indirect, precum versetul de mai jos continuă:

Maleahi 1:11
Caci de la rasaritul soarelui pana la asfintit, Numele Meu este mare intre neamuri si pretutindeni se arde tamaie in cinstea Numelui Meu si se aduc daruri de mancare curate; caci mare este Numele Meu intre neamuri, zice Domnul ostirilor.

Crestinismul susține că versetul de mai sus descrie adorarea lui Isus, chiar dacă el nu s-a fi născut chiar până la 460 ani mai târziu!

Creștinismul neagă faptul că Isus a avut frați, ca nu cumva acest context familial sa afecteze “unicitatea” lui Isus. Prin urmare, ei susțin că Maria era o fecioară atât înainte, cât și după nașterea sa. Dar Noul Testament spune altfel:

Matei 1:24-25
Cand s-a trezit Iosif din somn, a facut cum ii poruncise ingerul Domnului; si a luat la el pe nevasta sa. Dar n-a cunoscut-o, pana ce ea a nascut un Fiu. Si el I-a pus numele Isus.

Matei 12:46
Pe cand vorbea inca Isus noroadelor, iata ca mama si fratii Lui stateau afara si cautau sa vorbeasca cu El.

Matei 13:55-56
‘Oare nu este El fiul tamplarului? Nu este Maria mama Lui? Si Iacov, Iosif, Simon si Iuda, nu sunt ei fratii Lui? Si surorile Lui nu sunt toate printre noi? Atunci de unde are El toate lucrurile acestea?’

Ioan 7:3
Fratii Lui I-au zis: “Pleaca de aici si du-Te in Iudeea, ca sa vada si ucenicii Tai lucrarile pe care le faci.

Fapte 1:14
Toti acestia staruiau cu un cuget in rugaciune si in cereri, impreuna cu femeile si cu Maria, mama lui Isus, si cu fratii Lui.

Galateni 1:19
Dar n-am vazut pe niciun altul dintre apostoli decat pe Iacov, fratele Domnului.

I Corinteni 9:5
N-avem dreptul sa ducem cu noi o sora, care sa fie nevasta noastra, cum fac ceilalti apostoli si fratii Domnului si Chifa?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.