13

PACATUL   si   ISPASIREA

În documentarile sale istorice, Biblia Ebraică nu ascunde greselile marilor oameni ale Israelului. Toate conturile au fost inregistrate exact asa cum s-au intamplat fara a fi “rotunjite” sau “trase de par” și cu privire la omenire, în general, [Biblia Ebraica] afirmă:

Isaiah 64:5 [in Biblia Crestina 64:6]
Toti am ajuns ca niste necurati, si toate faptele noastre bune sunt ca o haina manjita. Toti suntem ofiliti ca o frunza, si nelegiuirile noastre ne iau ca vantul.

Eclesiast 7:20
Fiindca pe pamant nu este niciun om fara prihana, care sa faca binele fara sa pacatuiasca.

Psalmi 143:2
Nu intra la judecata cu robul Tau! Caci niciun om viu nu este fara prihana inaintea Ta.

Aceste versete biblice confirmă faptul că nimeni nu este complet drept și fără de păcat, și că, atunci când unul care în mod inevitabil greseste, el devine “ca unul care este necurat,“ dar asta nu inseamna ca el devine permanent “necurat”.

Păcatele pot fi “șterse“ printr-o pocăință sinceră și o rezoluție fermă pentru a nu le mai repeta. Puterea de pocăință este ilustrată mai jos:

Psalmi 51:19 [in Biblia Crestina 51:17]
Jertfele placute lui D-zeu sunt un duh zdrobit: D-zeule, Tu nu dispretuiesti o inima zdrobita si mahnita.

I Samuel 15:22
Samuel a zis: “Ii plac Domnului mai mult arderile de tot si jertfele decat ascultarea de glasul Domnului? Ascultarea face mai mult decat jertfele, si pazirea cuvantului Sau face mai mult decat grasimea berbecilor.

Ieremia 36:3
Poate ca daca va auzi casa lui Iuda tot raul pe care am de gand sa i-l fac, se vor intoarce fiecare de la calea lor cea rea, si le voi ierta astfel nelegiuirea si pacatul.

Ezechiel 33:11
‘Pe viata Mea’, zice Domnul D-zeu, ‘ca nu doresc moartea pacatosului, ci sa se intoarca de la calea lui, si sa traiasca. Intoarceti-va, intoarceti-va de la calea voastra cea rea! Pentru ce vreti sa muriti voi, casa lui Israel?’

În timpul existentei primului și celui de-al doilea Templu, a existat o formă suplimentară de ispășire, care era relativă si necesară doar pentru puține păcate. Acesta forma de ispășire era darul sacrificiului unui animal pe altarul Templului. Dar de la distrugerea celui de al doilea Templu, numai o pocăință sinceră poate asigura o ispășire totală:

Osea 14:3 [in Biblia Crestina 14:2]
Aduceti cu voi cuvinte de cainta si intoarceti-va la Domnul. Spuneti-I: “Iarta toate nelegiuirile, primeste-ne cu bunavointa, si Iti vom aduce in loc de tauri, lauda buzelor noastre.

Crestinismul susține că moartea lui Isus a eliminat atât pocăința cât și sacrificiile. Ei spun că singurul mod prin care oamenii isi pot obține iertarea lui D-zeu este prin credință că Isus a murit pe cruce în locul nostru si pentru pedepsele meritate de noi:

I Corinteni 15:3
V-am invatat inainte de toate, asa cum am primit si eu: ca Hristos a murit pentru pacatele noastre, dupa Scripturi;

Dar sa consideram urmatoarele:
1. Isus a fost doar unul dintre miile crucificati de romani.
2. Noul Testament il descrie pe Isus murind împotriva voinței sale:

Evrei 5:7
El este Acela care, in zilele vietii Sale pamantesti, aducand rugaciuni si cereri cu strigate mari si cu lacrimi catre Cel ce putea sa-L izbaveasca de la moarte, si fiind ascultat, din pricina evlaviei Lui,…

Luca 22:42-44
… zicand: ‘Tata, daca voiesti, departeaza paharul acesta de la Mine! Totusi faca-se nu voia Mea, ci a Ta[Deci “Tatal” si “Fiul” nu erau “Unul” precum Isus spunea adesea – “eu si Tatal suntem unul!”.] Atunci I s-a aratat un inger din cer, ca sa-L intareasca. A ajuns intr-un chin ca de moarte si a inceput sa Se roage si mai fierbinte; si sudoarea I se facuse ca niste picaturi mari de sange care cadeau pe pamant.

Matei 27:46
Si pe la ceasul al noualea, Isus a strigat cu glas tare: ‘Eli, Eli, lama sabactani?’, adica: ‘Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, pentru ce M-ai parasit?’

Aici ne este descris adevăratul Isus, expus pentru ca toți să vadă, rugându-se cu disperare pentru ca D-zeu sa-l salveze de la o moarte iminentă. Atât de slab era acest “divin“, incat a fost nevoie de un înger, să-l întărească. Și când el a fost pe cruce știind că rugăciunile lui nu au primit răspuns, el L-a acuzat pe D-zeu ca la-r fi dezertat!

Evident, ca Isus nu a văzut nici un motiv pentru a muri.

3. Sacrificiile de animale ispășeau doar păcatele din trecut (cele comise NE-intentionat): Presupusa jertfă a lui Isus nu ar fi putut ispasi decat pacatele din trecut, nu si cele viitoare.
4. In afara de câteva excepții (Leviticul 5:1,20 – 26), păcatele comise în mod intenționat nu aveau nevoie de un sacrificiu de animal pentru ca cineva să fi iertat.
5. În Era Mesianică, toți evreii vor fi iertați de păcatele lor, indiferent de ceea ce cred ei:

Ieremia 50:20
In zilele acelea, in vremea aceea – zice Domnul – se va cauta nelegiuirea lui Israel, si nu va mai fi, si pacatul lui Iuda, si nu se va mai gasi; caci voi ierta ramasita pe care o voi lasa.

Zaharia 3:9
…si intr-o singura zi voi inlatura nelegiuirea tarii [Israel] acesteia.

Isaia 43:25
Eu, Eu iti sterg faradelegile, pentru Mine, si nu-Mi voi mai aduce aminte de pacatele tale.

6. Cel de-al doilea Templu a rămas în picioare timp de patruzeci și unu ani dupa presupusa moarte a lui Isus. În această perioadă, milioane de animale au continuat să fie sacrificate pe altarul Templului.
7. Întregul sistem de sacrificiu va fi reinstaurat în timpul celui de-al Treilea Templu:

Isaiah 56:7
… Arderile lor de tot si jertfele lor vor fi primite pe altarul Meu, caci Casa Mea se va numi o casa de rugaciune pentru toate popoarele.

Ieremia 33:17-18
Caci asa vorbeste Domnul: ‘David nu va fi lipsit niciodata de un urmas care sa stea pe scaunul de domnie al casei lui Israel. Nici preotii si levitii nu vor fi lipsiti niciodata inaintea Mea de urmasi care sa aduca arderi de tot, sa arda tamaie impreuna cu darurile de mancare si sa aduca jertfe in toate zilele!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.