11

ISRAEL  –  FIUL   VESNIC   al   lui   D-ZEU

 Amos 5:1-2
“Ascultati cuvantul acesta, cantecul acesta de jale pe care-l fac pentru voi, casa lui Israel! A cazut, si nu se va mai scula, fecioara lui Israel, sta trantita la pamant, si nimeni n-o ridica.”

Amos prezice exilul celor zece triburi ale lui Israel în Asiria, în timp ce continuă să elaboreze:

Amos 5:3
“Caci asa vorbeste Domnul D-zeu: Cetatea care scotea la lupta o mie de oameni nu va ramane decat cu o suta, si cea care scotea o suta de oameni nu va mai ramane decat cu zece din casa lui Israel.” 

Aceste zece triburi nu-si vor recâștiga fosta glorie atata timp cat vor fi separati de Iuda si D-zeu. Totusi, ei se vor intoarce în Țara Sfântă în timpul Erei Mesianice și vor fi reuniti cu cele două triburi ale lui Iuda. La acea vreme, un rege iudeu (Mesia), din casa lui David va domni peste întreaga națiune:

Ieremia 30:3
“Iata, vin zile, zice Domnul, cand voi aduce inapoi prinsii de razboi ai poporului Meu, Israel si Iuda, zice Domnul; ii voi aduce inapoi in tara pe care am dat-o parintilor lor, si o vor stapani.”

Ezechiel 37:21-22, 24
“Si sa le spui: Asa vorbeste Domnul D-zeu: Iata, voi lua pe copiii lui Israel din mijlocul neamurilor la care s-au dus, ii voi strange din toate partile si-i voi aduce inapoi in tara lor. Voi face din ei un singur neam in tara, pe muntii lui Israel; toti vor avea un singur imparat si nu vor mai fi doua neamuri, nici nu vor mai fi impartiti in doua imparatii … Robul Meu David va fi imparat peste ei, si toti vor avea un singur pastor. Vor urma poruncile Mele, vor pazi legile Mele si le vor implini.”

Ezechiel 39:25, 27, 29
“De aceea, asa vorbeste Domnul D-zeu: “Acum voi aduce inapoi pe prinsii de razboi ai lui Iacov, voi avea mila de toata casa lui Israel si voi fi gelos de Numele Meu cel sfant. Cand ii voi aduce inapoi dintre popoare si ii voi strange din tara vrajmasilor lor, voi fi sfintit de ei inaintea multor neamuri … si nu le voi mai ascunde fata Mea, caci voi turna Duhul Meu peste casa lui Israel, zice Domnul D-zeu.”

Osea 3:5
“Dupa aceea, copiii lui Israel se vor intoarce si vor cauta pe Domnul D-zeul lor si pe imparatul lor David; si vor tresari la vederea Domnului si a bunatatii Lui, in vremurile de pe urma.”

Amos conclude la sfarsitul scrierii pe aceasta tema:

Amos 9:11, 14-15
“In vremea aceea voi ridica din caderea lui cortul lui David, ii voi drege sparturile, ii voi ridica daramaturile si-l voi zidi iarasi cum era odinioara, … Voi aduce inapoi pe prinsii de razboi ai poporului Meu, Israel; ei vor zidi iarasi cetatile pustiite si le vor locui, vor sadi vii si le vor bea vinul, vor face gradini si le vor manca roadele. Ii voi sadi in tara lor, si nu vor mai fi smulsi din tara pe care le-am dat-o, zice Domnul D-zeul tau!”

 


Ieremia 15:1
“Domnul mi-a zis: “Chiar daca Moise si Samuel s-ar infatisa inaintea Mea, tot n-as fi binevoitor fata de poporul acesta. Izgoneste-l dinaintea Mea, duca-se!”

Ieremia 22:8-9
“Multe neamuri vor trece pe langa cetatea aceasta si vor zice unul altuia: Pentru ce a facut Domnul asa acestei cetati mari? Si se va raspunde: Pentru ca au parasit legamantul Domnului D-zeului lor, pentru ca s-au inchinat inaintea altor dumnezei si le-au slujit!”

Ieremia 17:4
“Din vina ta vei pierde mostenirea pe care ti-o dadusem; te voi face sa slujesti vrajmasului tau intr-o tara pe care n-o cunosti, caci ati aprins focul maniei Mele, care va arde totdeauna.”

Dupa cum mentioneazaa profetiile mesianice de mai sus, aceste versete nu trebuiesc luate in mod literal. Mai degrabă, ele au fost menite să demonstreze evreilor necesitatea stringentă de pocăintă. De fapt, Israelul nu slujeste dușmanilor săi, ci este servit de ei:

Isaia 60:10-12
“Strainii iti vor zidi zidurile, si imparatii lor iti vor sluji; caci te-am lovit in mania Mea, dar in indurarea Mea am mila de tine. Portile tale vor sta vesnic deschise, nu vor fi inchise nici zi nici noapte, ca sa lase sa intre la tine bogatia neamurilor si imparatii lor cu alaiul lor. Caci neamul si imparatia care nu-ti vor sluji vor pieri, si neamurile acelea vor fi in totul nimicite.”

In Scriptura Ebraica, “totdeauna“ trebuie înțeles ca “veșnic” doar atunci cand este însoțit de alte cuvinte în acelasi sens, cum ar fi:

Exod 12:14
“Si pomenirea acestei zile [Pastele] s-o pastrati si s-o praznuiti printr-o sarbatoare in cinstea Domnului; s-o praznuiti ca o lege vesnica pentru urmasii vostri.”

Adaugarea pentru urmasii vostri” determina cat de lungă este perioadă de timp a acestei “legi vesnice“. In traducerea engleza textul este translatat mult mai convingator.

Exod 21:5-6
“Daca robul va zice: Eu iubesc pe stapanul meu, pe nevasta mea si copiii mei, si nu vreau sa ies slobod … [atunci] … robul sa ramana pentru totdeauna in slujba lui.”

I Samuel 1:22, 28
“Dar Ana nu s-a suit si a zis barbatului ei: “Cand voi intarca copilul il voi duce, ca sa fie pus inaintea Domnului si sa ramana acolo pentru totdeauna … De aceea vreau sa-l dau Domnului: toata viata lui sa fie dat Domnului.” Si s-au inchinat acolo inaintea Domnului.”


Isaia 6:9-13
El a zis atunci: Du-te si spune poporului acestuia: Intruna veti auzi, si nu veti intelege; intruna veti vedea, si nu veti pricepe! Impietreste inima acestui popor,  fa-l tare de urechi si astupa-i ochii, ca sa nu vada cu ochii, sa n-auda cu urechile, sa nu inteleaga cu inima, sa nu se intoarca la Mine, si sa nu fie tamaduit. Si eu am intrebat: Pana cand, Doamne? El a raspuns: Pana cand vor ramane cetatile pustii si lipsite de locuitori; pana cand nu va mai fi nimeni in case, si tara va fi pustiita de tot; pana va indeparta Domnul pe oameni, si tara va ajunge un mare pustiu. Si chiar a zecea parte de va mai ramane din locuitori, vor fi nimiciti si ei la randul lor. Dar, dupa cum terebintul si stejarul isi pastreaza butucul din radacina, cand sunt taiati, tot asa o samanta sfanta se va naste iarasi din poporul acesta.”

Blestemul acesta (ceea ce am subliniat mai sus) a fost temporar, după cum este evident din pasajul următor ea. A durat doar până cand cele zece triburi nordice ale Israelului au fost exilate în Asiria:

II Regi 17:22-23
“Copiii lui Israel se dadusera la toate pacatele pe care le facuse Ieroboam; nu s-au abatut de la ele, pana ce Domnul a izgonit pe Israel dinaintea Lui, cum vestise prin toti slujitorii Sai proroci. Si Israel a fost dus in robie, departe de tara lui, in Asiria, unde a ramas pana in ziua de azi.”

Tribul lui Iuda și o mica parte din Benjamin (si o parte din Leviti, care nu sunt considerati a fi un trib), au fost “a zecea parte” (a populației) care rămăsese. Dupa cum prezice textul, si ei, mai tarziu, au fost “nimiciti” .. adica exilati in Babilon:

II Regi 25:11
“Nebuzaradan, capetenia strajerilor, a luat robi pe cei ce mai ramasesera in cetate din popor, pe cei ce fugisera la imparatul Babilonului si pe cealalta multime.”

Noul Testament (Matei 13:14-15) citează pasajul în discuție ca “dovadă“ cum că evreii sunt blestemati si de asta nu pot să-l recunoască pe Isus ca fiind Mesia.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.