10

TORA   cea   ETERNA

Ieremia 31:30-33 [in Biblia Crestina 31:31-34]
“Iata, vin zile, zice Domnul, cand voi face cu casa lui Israel si cu casa lui Iuda un legamant nou. Nu ca legamantul pe care l-am incheiat cu parintii lor, in ziua cand i-am apucat de mana sa-i scot din tara Egiptului, legamant pe care l-au calcat, macar ca aveam drepturi de sot asupra lor, zice Domnul. Ci iata legamantul pe care-l voi face cu casa lui Israel dupa zilele acelea, zice Domnul: Voi pune Legea Mea inauntrul lor, o voi scrie in inima lor; si Eu voi fi D-zeul lor, iar ei vor fi poporul Meu. Niciunul nu va mai invata pe aproapele sau pe fratele sau zicand: ‘Cunoaste pe Domnul!’, ci toti Ma vor cunoaste, de la cel mai mic pana la cel mai mare, zice Domnul; caci le voi ierta nelegiuirea si nu-Mi voi mai aduce aminte de pacatul lor.” 

Această viziune a Erei Mesianice nu se referă la vre-o schimbare din conținutul Torei, pentru că nu spune, “Voi face o nouă LEGE cu casa lui Israel.” Aici vorbeste mai degrabă despre legământul lui D-zeu care a fost făcut cu evreii la Muntele Sinai. Trebuie adaugat ca cuvantul original care aici este tradus “Legea“, este defapt, ca si in alte parti ale Scripturii Ebraice, cuvantul “Tora“, pentru ca defapt asta inseamna; Tora = Lege. Deci aici nu spune ca Tora va fi inlocuita cu “ceva” nou. Un legamant este un legamant, lar o lege este o lege – a nu fi confundate.

Un legământ biblic reprezintă întotdeauna un acord între două sau mai multe părți.

Geneza 21:27
“Si Avraam a luat oi si boi, pe care i-a dat lui Abimelec; si au facut legamant amandoi.”

Geneza 26:28-29
“Ei [Abimelec si oamenii lui] au raspuns: Vedem lamurit ca Domnul este cu tine [Avram]. De aceea zicem: Sa fie un juramant intre noi, intre noi si tine, si sa facem un legamant cu tine! Anume, jura ca nu ne vei face niciun rau, dupa cum nici noi nu ne-am atins de tine, ci ti-am facut numai bine si te-am lasat sa pleci in pace. Tu acum esti binecuvantat de Domnul.”

În Epoca Mesianică, legământul va fi “nou” și diferit în sensul acesta ca va fi “de nerupt”, “de neinlocuit” iar Poporul Evreu va experimenta:

Ezechiel 36:26-27
“Va voi da o inima noua si voi pune in voi un duh nou; voi scoate din trupul vostru inima de piatra si va voi da o inima de carne. Voi pune Duhul Meu in voi si va voi face sa urmati poruncile Mele, si sa paziti, si sa impliniti legile Mele.”

Ioel 3:1-2 [in Biblia Crestina 2:28-29]
“Dupa aceea voi turna Duhul Meu peste orice faptura; fiii si fiicele voastre vor proroci, batranii vostri vor visa vise, si tinerii vostri vor avea vedenii. Chiar si peste robi si peste roabe voi turna Duhul Meu in zilele acelea.”

Prin intermediul acestor revelații, evreii vor atinge cunoștințe de neegalat de D-zeu și Tora lui, ceea ce va rezulta intr-o supunere si ascultare totala. Precum pasajul în discuție afirmă:”Voi pune Legea Mea inauntrul lor, o voi scrie in inima lor; …. Acest legamant va fi atât de înrădăcinat încat nici un om “… nu va mai invata pe aproapele sau pe fratele sau zicand: “Cunoaste pe Domnul!“, …” În mod similar:

Zaharia 8:23
“Asa vorbeste Domnul ostirilor: ‘In zilele acelea, zece oameni din toate limbile neamurilor vor apuca pe un iudeu de poala hainei si-i vor zice: Vrem sa mergem cu voi; caci am auzit ca D-zeu este cu voi!’ “

Isaia 11:9
“Nu se va face niciun rau si nicio paguba pe tot muntele Meu cel sfant; caci pamantul va fi plin de cunostinta Domnului, ca fundul marii de apele care-l acopera.”

Prin urmare, Tora în sine este eternă, ​​la fel ca fiecare dintre preceptele ei:

Geneza 17:9-10
“D-zeu a zis lui Avraam: “Sa pazesti legamantul Meu, tu si samanta ta dupa tine, din neam in neam. Acesta este legamantul Meu pe care sa-l paziti intre Mine si voi, si samanta ta dupa tine: tot ce este de parte barbateasca intre voi sa fie taiat imprejur.”

Exod 12:17
“Sa tineti sarbatoarea Azimelor, caci chiar in ziua aceea voi scoate ostile voastre din tara Egiptului; sa tineti ziua aceea ca o lege vesnica pentru urmasii vostri.”

Exod 31:16
“Copiii lui Israel sa pazeasca Sabatul, praznuindu-l, ei si urmasii lor, ca un legamant necurmat.”

Noul Testament citează pasajul în discuție ca un fel de “dovadă”, ca Tora ar fi fost inlocuita, ca ar fi o “lege veche” (de unde vine si denumirea pagana a Scripturii Ebraice – “Vechiul Testament”) … adaugand … :

Evrei 8:13
“Prin faptul ca zice: “un nou legamant”, a marturisit ca cel dintai este vechi; iar ce este vechi, ce a imbatranit, este aproape de pieire.”

Cu toate acestea, Noul Testament mărturisește că Isus a crezut cu tărie în eternitatea poruncilor din Tora:

Matei 5:19
“Asa ca, oricine va strica una din cele mai mici din aceste porunci si va invata pe oameni asa, va fi chemat cel mai mic in Imparatia cerurilor; dar oricine le va pazi si va invata pe altii sa le pazeasca, va fi chemat mare in Imparatia cerurilor.”

Matei 9:20
“Si, iata, o femeie, care de doisprezece ani avea o scurgere de sange, a venit pe dinapoi si s-a atins de poala hainei Lui [Isus] ...”

ISUS a purtat acesti franjuri în îndeplinirea poruncii din … :

Numeri 15:37-38
Domnul a zis lui Moise: ‘Vorbeste copiilor lui Israel si spune-le sa-si faca, din neam in neam, un ciucure la colturile vesmintelor lor si sa puna un fir albastru peste ciucurele acesta din colturile vesmintelor.’ “

Matei 19:16-17
Atunci s-a apropiat de Isus un om si I-a zis: ‘Invatatorule, ce bine sa fac, ca sa am viata vesnica?’ El i-a raspuns: ‘De ce ma intrebi: Ce bine? Binele este Unul singur. Dar daca vrei sa intri in viata, pazeste poruncile.’ “

Matei 23:1-3
“Atunci Isus, pe cand cuvanta gloatelor si ucenicilor Sai, a zis: ‘Carturarii si fariseii sed pe scaunul lui Moise. Deci toate lucrurile pe care va spun ei sa le paziti, paziti-le si faceti-le; dar dupa faptele lor sa nu faceti. Caci ei zic, dar nu fac.’ “

Cărturarii și Fariseii promovau invataturile Torei !!!

Marcu 1:43-44
“Isus i-a poruncit cu tot dinadinsul, i-a spus sa plece numaidecat si i-a zis: ‘Vezi sa nu spui nimanui nimic; ci du-te de te arata preotului si adu pentru curatarea ta ce a poruncit Moise, ca marturie pentru ei.’ “

Luca 4:16
A venit in Nazaret, unde fusese crescut; si, dupa obiceiul Sau, in ziua Sabatului a intrat in sinagoga. S-a sculat sa citeasca,…”

Luca 16:17
“Este mai lesne sa treaca cerul si pamantul decat sa cada o singura frantura de slova din Lege.

Luca 22:8
“Si Isus a trimis pe Petru si pe Ioan si le-a zis: ‘Duceti-va de pregatiti-ne pastile, ca sa mancam.’ “

După crucificarea lui Isus, discipolii săi au pregătit miresme și miruri pentru trupul său, dar:

Luca 23:56
“… s-au intors si au pregatit miresme si miruri. Apoi, in ziua Sabatului, s-au odihnit, dupa Lege.”

Fapte 15:19-21
“De aceea, eu sunt de parere [Iacov] sa nu se puna greutati acelora dintre Neamuri care se intorc la D-zeu; ci sa li se scrie doar sa se fereasca de pangaririle idolilor, de curvie, de dobitoace sugrumate si de sange. Caci inca din vechime, Moise are in fiecare cetate oameni care-l propovaduiesc, fiindca este citit in sinagogi in toate zilele de Sabat.”

Teologii Crestini susțin că a fost necesară înlocuirea Torei, deoarece poruncile sale sunt prea greu de tinut:

Iacov 2:10
“Caci, cine pazeste toata Legea si greseste intr-o singura porunca, se face vinovat de toate.”

Teologii Crestini susțin că a fost necesară înlocuirea Torei, deoarece poruncile sale sunt prea greu de tinut:

Matei 5:21-22
“Ati auzit ca s-a zis celor din vechime: Sa nu ucizi; oricine va ucide va cadea sub pedeapsa judecatii. Dar Eu va spun ca oricine se manie pe fratele sau va cadea sub pedeapsa judecatii; si oricine va zice fratelui sau: Prostule! va cadea sub pedeapsa Soborului; iar oricine-i va zice: Nebunule! va cadea sub pedeapsa focului gheenei.”

Matei 5:27-28
“Ati auzit ca s-a zis celor din vechime: Sa nu preacurvesti. Dar Eu va spun ca oricine se uita la o femeie ca s-o pofteasca, a si preacurvit cu ea in inima lui.”

Matei 5:31-32
“S-a zis iarasi: Oricine isi va lasa nevasta sa-i dea o carte de despartire. Dar Eu va spun ca oricine isi va lasa nevasta, afara numai de pricina de curvie, ii da prilej sa preacurveasca; si cine va lua de nevasta pe cea lasata de barbat preacurveste.”

Scriptura Ebraică permite unuia ca să se căsătorească cu o femeie divorțată:

Deuteronom 24:2
“Ea sa iasa de la el, sa plece si va putea sa se marite dupa un alt barbat.”

Matei 5:33-35
“Ati mai auzit iarasi ca s-a zis celor din vechime: “Sa nu juri stramb; ci sa implinesti fata de Domnul juramintele tale. Dar Eu va spun: sa nu jurati nicidecum; nici pe cer, pentru ca este scaunul de domnie al lui Dumnezeu; nici pe pamant, pentru ca este asternutul picioarelor Lui; nici pe Ierusalim, pentru ca este cetatea marelui Imparat.”

Matei 5:38-41
“Ati auzit ca s-a zis: Ochi pentru ochi si dinte pentru dinte. Dar Eu va spun: sa nu va impotriviti celui ce va face rau. Ci, oricui te loveste peste obrazul drept, intoarce-i si pe celalalt. Oricui vrea sa se judece cu tine si sa-ti ia haina, lasa-i si camasa. Daca te sileste cineva sa mergi cu el o mila de loc, mergi cu el doua.”

Luca 6:30
“Oricui iti cere, da-i; si celui ce-ti ia cu sila ale tale, nu i le cere inapoi.”

Luca 14:33
“Tot asa, oricine dintre voi, care nu se leapada de tot ce are, nu poate fi ucenicul Meu.”

Scriptura Ebraică prevede că doar o zecime din venitul unui evreu să fie retrase din circuitul agricol pentru caritate:

Numeri 18:21
“Fiilor lui Levi le dau ca mostenire orice zeciuiala in Israel, pentru slujba pe care o fac ei, pentru slujba Cortului intalnirii.”


Ieremia 3:16-17
“Cand va veti inmulti si veti creste in tara, in zilele acelea, zice Domnul, nu se va mai vorbi de chivotul legamantului Domnului si nu-i va mai veni nimanui in gand, nu-si vor mai aduce aminte de el, nu-i vor mai simti lipsa si nici nu vor mai face altul. In vremea aceea, Ierusalimul se va numi “Scaunul de domnie al Domnului”; toate neamurile se vor strange la Ierusalim in Numele Domnului si nu vor mai urma pornirile inimii lor rele.”

Pentru Poporul Evreu, chivotul simboliza o unitate cu D-zeu și asta implica protecția Lui:

Exod 25:21-22
“Sa pui capacul ispasirii pe chivot, si in chivot sa pui marturia pe care ti-o voi da. Acolo Ma voi intalni cu tine; si de la inaltimea capacului ispasirii, dintre cei doi heruvimi asezati pe chivotul marturiei, iti voi da toate poruncile Mele pentru copiii lui Israel.”

Numeri 7:89
“Cand intra Moise in Cortul intalnirii ca sa vorbeasca cu Domnul, auzea glasul care-i vorbea de pe capacul ispasirii care era asezat pe chivotul marturiei, intre cei doi heruvimi. Si vorbea cu Domnul.”

Numeri 10:33
“Ei au plecat de la muntele Domnului si au mers trei zile; chivotul legamantului Domnului a pornit inaintea lor si a facut un drum de trei zile, ca sa le caute un loc de odihna.”

I Samuel 4:3
“Poporul s-a intors in tabara, si batranii lui Israel au zis: “Pentru ce ne-a lasat Domnul sa fim batuti astazi de filisteni? Haidem sa luam de la Silo chivotul legamantului Domnului, ca sa vina in mijlocul nostru si sa ne izbaveasca din mana vrajmasilor nostri.”

Versetul de mai sus declară că, în Epoca Mesianică, întregul Ierusalim va simboliza această unitate cu D-zeu. Având în vedere că chivotul nu va mai fi necesar în acest scop, el nu va fi amintit, si nici nu va mai lipsi.

În conformitate cu misionarii crestini, versetul biblic de mai sus “dovedește” că Tora nu va fi respectata în viitor. Dar această presupunere este incorectă, pentru ca chivotul conținea numai cele zece porunci:

Deuteronom 10:5
M-am intors [eu, Moise] apoi si m-am coborat de pe munte, am pus tablele in chivotul pe care-l facusem, si ele au ramas acolo, cum imi poruncise Domnul. “

I Regi 8:9
“In chivot nu erau decat cele doua table de piatra, pe care le-a pus Moise in el la Horeb, cand a facut Domnul legamant cu copiii lui Israel, la iesirea lor din tara Egiptului.”


Osea 2:13 [in Biblia Crestina 2:11]
“Voi face sa inceteze toata bucuria ei, sarbatorile ei, lunile ei cele noi, Sabatele ei si toate praznicele ei.”

Plangeri 2:6
“I-a pustiit Cortul sfant ca pe o gradina, a nimicit locul adunarii sale; Domnul a facut sa se uite in Sion sarbatorile si Sabatul si in mania Lui naprasnica a lepadat pe imparat si pe preot.”

Ambele aceste pasaje descriu consecințele derivate din distrugerea Templului, centrul de rugăciune, de cântece, și sacrificiii. Bucuria în Templu a fost deosebit de mare in timpul Sabatului și a zilelor sfinte, când regele, preoții, și masele se bucurau impreuna printr-o celebrare festivă, asa cum poruncise D-zeu.

Deutoronom 16:16-17
“De trei ori pe an, toti barbatii sa se infatiseze inaintea Domnului D-zeului tau in locul pe care-l va alege El: la sarbatoarea Azimelor, la sarbatoarea Saptamanilor si la sarbatoarea Corturilor. Sa nu se infatiseze cu mainile goale inaintea Domnului. Fiecare sa dea ce va putea, dupa binecuvantarea pe care i-o va da Domnul D-zeul tau.”

II Cronici 5:3-4,14
“Toti barbatii lui Israel s-au adunat la imparat pentru sarbatoarea din luna a saptea. Cand au ajuns toti batranii lui Israel, levitii au ridicat chivotul … Preotii n-au putut sa mai stea acolo ca sa faca slujba, din pricina norului; caci slava Domnului umpluse Casa lui D-zeu.”

Versetele de mai sus descriu o perioadă limitată, pentru ca Sabatul și Festivalurile Sfinte vor trebui respectate pentru totdeauna:

Exod 12:17
“Sa tineti sarbatoarea Azimelor, caci chiar in ziua aceea voi scoate ostile voastre din tara Egiptului; sa tineti ziua aceea ca o lege vesnica pentru urmasii vostri.”

Exod 31:16-17
“Copiii lui Israel sa pazeasca Sabatul, praznuindu-l, ei si urmasii lor, ca un legamant necurmat. Acesta va fi intre Mine si copiii lui Israel un semn vesnic; caci in sase zile a facut Domnul cerurile si pamantul, iar in ziua a saptea S-a odihnit si a rasuflat.”

Deci, cand cel de-al Treila Templu va fi reconstruit:

Zaharia 14:16
“Toti cei ce vor mai ramane din toate neamurile venite impotriva Ierusalimului se vor sui in fiecare an sa se inchine inaintea Imparatului, Domnul ostirilor, si sa praznuiasca sarbatoarea Corturilor.”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.