05

UN   D-ZEU   INVIZIBIL

I Regi 22:19
Si Mica a zis: “Asculta, dar, cuvantul Domnului! Am vazut pe Domnul stand pe scaunul Lui de domnie si toata ostirea cerurilor stand langa El, la dreapta si la stanga Lui.”

Amos 9:1
Am vazut pe Domnul stand pe altar….”

Isaia 6:1
In anul mortii imparatului Ozia, am vazut pe Domnul sezand pe un scaun de domnie foarte inalt, si poalele mantiei Lui umpleau Templul.”

 

D-zeu este o ființă spirituală, eternă, non-fizica cu absolut nici o limita. Acest univers, sau tot ceea ce vedem cu ochii ESTE CUPRINS IN EL, ca un gând care este în mintea cuiva. Prin urmare, este imposibil să-L putem vedea pe D-zeu. Intotdeauna când Scriptura Ebraică afirma că D-zeu a fost văzut, aceasta înseamnă întotdeauna că o viziune a fost acordată/permisa, după cum ne explică D-zeu Însuși:

Osea 12:11 [in Biblia Crestina 12:10]
Eu [D-zeu] am vorbit prorocilor, am dat o multime de vedenii si am spus pilde prin proroci.”

De asemenea, atunci când descrie pe D-zeu, Scriptura Ebraică foloseste antropomorfisme (mergând, văzând, simțind, etc). Altfel nu ar putea sa aduca referinta la El sub nici un alt mod:

Iov 36:26
Iata ce mare e D-zeu! Dar noi nu-L putem pricepe, numarul anilor Lui nimeni nu l-a patruns.”

Pentru a imbunatati intelegerea noastra [despre D-zeu], Scriptura Ebraica iL descrie în termenii Creatiei Sale.

Pentru ca D-zeu sa poata fi inteles, Tora trebuie sa il descrie pe D-zeu ‘pe limba omului‘.

Atribuindu-I o forma fizica [lui D-zeu] ar insemna sa-L limitam la un spatiu definit. Astfel, universul ar trebui să existe în afara Lui. Cu toate acestea, Scriptura Ebraică sustine ca D-zeu ‘umple‘ toata Creatiunea, fara sa lase vre-un loc void si fara prezenta Lui:

Iosua 2:11
“…caci Domnul D-zeul vostru este D-zeu sus in ceruri si jos pe pamant.”

I Regi 8:27
Va locui oare cu adevarat D-zeu pe pamant? Iata ca cerurile si cerurile cerurilor nu pot sa Te cuprinda: cu cat mai putin Casa aceasta pe care Ti-am zidit-o eu [Solomon] !”

Ieremia 23:24
Poate cineva sa stea intr-un loc ascuns fara sa-l vad Eu? – zice Domnul. Nu umplu Eu cerurile si pamantul? – zice Domnul.” 

Isaia 6:3
Strigau unul la altul [ingerii] si ziceau: “Sfant, sfant, sfant este Domnul ostirilor! Tot pamantul este plin de marirea Lui !” 


Exod 24:9-10
Moise s-a suit impreuna cu Aaron, Nadab si Abihu, si cu saptezeci de batrani ai lui Israel. Ei au vazut pe D-zeul lui Israel; sub picioarele Lui era un fel de lucrare de safir straveziu, intocmai ca cerul in curatia lui.

Deuteronom 5:4
Domnul v-a vorbit fata in fata pe munte [Poporului Evreu] , din mijlocul focului.

În ambele descrieri ale Torei care au fost date la Muntele Sinai, poporul Evreu a avut defapt o viziune, dar ei nu au vazut pe D-zeu in adevaratul sens al cuvantului:

Deuteronom 4:12
Si Domnul v-a vorbit din mijlocul focului; voi ati auzit sunetul cuvintelor Lui, dar n-ati vazut niciun chip, ci ati auzit doar un glas.”

Deuteronom 4:15-16
Fiindca n-ati vazut niciun chip in ziua cand v-a vorbit Domnul din mijlocul focului, la Horeb, vegheati cu luare aminte asupra sufletelor voastre, ca nu cumva sa va stricati si sa va faceti un chip cioplit sau o infatisare a vreunui idol sau chipul vreunui om sau chipul vreunei femei,”


Geneza 16:13
Ea [Hagar] a numit Numele Domnului care-i vorbise: “Tu esti D-zeu care ma vede!” caci a zis ea: “Cu adevarat, am vazut aici spatele Celui ce m-a vazut!”

Putem deduce foarte usor din naratiunea evenimentelor, ca îngerii au fost cei [nu D-zeu insusi] care au aparut in fata ei si au vorbit cu ea:

Geneza 16:7
Ingerul Domnului a gasit-o langa un izvor de apa in pustiu, si anume langa izvorul care este pe drumul ce duce la Sur.”

Geneza 16:9-11
Ingerul Domnului i-a zis: “Intoarce-te la stapana ta si supune-te sub mana ei. Ingerul Domnului i-a zis: “Iti voi inmulti foarte mult samanta, si ea va fi atat de multa la numar ca nu va putea fi numarata. Ingerul Domnului i-a zis: “Iata, acum esti insarcinata si vei naste un fiu caruia ii vei pune numele Ismael; caci Domnul a auzit mahnirea ta.”

Cuvântul ebraic “malach” poate fi tradus atât “mesager” cât și “înger”, pentru că un înger este un mesager al lui D-zeu. Din moment ce un mesager aduce cu el un mesaj al celui care l-a trimis, un inger este asemenea sinonim cu D-zeu pentru ca vorbeste in numele Sau, deci IL reprezinta pe D-zeu pina isi atinge scopul pentru care a fost trimis:

Exod 23:20-21
Iata, Eu trimit un Inger inaintea ta, ca sa te ocroteasca pe drum si sa te duca in locul pe care l-am pregatit. Fii cu ochii in patru inaintea Lui si asculta glasul Lui; sa nu te impotrivesti Lui, pentru ca nu va va ierta pacatele, caci Numele Meu este in El.”

Pentru că numele lui D-zeu este în înger, ingerul e imputernicit si are dreptul de a actiona in numele lui D-zeu, precum D-zeu, ceea ce ar fi echivalent cu insusi D-zeu fiind in preajma lor, de aceea ingerul va actiona precum D-zeu si nu va ierta fărădelegile lor. Aceaiasi similaritate o gasim in:

 

1.

Îngerii trimisi pentru a distruge Sodoma și Gomora au spus:

Geneza 19:13
Caci avem sa nimicim locul acesta, pentru ca a ajuns mare plangere inaintea Domnului impotriva locuitorilor lui. De aceea ne-a trimis Domnul, ca sa-l nimicim.” 

Totusi, Scriptura Ebraica afirma ca D-zeu a distrus acele doua orase:

Geneza 19:24-25
Atunci Domnul a facut sa ploua peste Sodoma si peste Gomora pucioasa si foc de la Domnul din cer. A nimicit cu desavarsire cetatile acelea, toata campia si pe toti locuitorii cetatilor si tot ce crestea pe pamant.”

 

2.

Geneza 22:15-16
Ingerul Domnului a chemat a doua oara din ceruri pe Avraam si a zis: “Pe Mine insumi jur, zice Domnul..”

 

3.

Judecatori 6:12
Ingerul Domnului i S-a aratat si i-a zis: “Domnul este cu tine, viteazule!”

Imediat dupa aceea, ingerul este numit “D-zeu”:

Judecatori 6:14
Domnul S-a uitat la el si a zis: “Du-te cu puterea aceasta pe care o ai si izbaveste pe Israel din mana lui Madian; oare nu te trimit Eu?””

.. si imediat dupa aceea este numit “inger” din nou:

Judecatori 6:20
Ingerul lui D-zeu i-a zis:…”

 

4.

Exod 3:2
Ingerul Domnului i S-a aratat intr-o flacara de foc, care iesea din mijlocul unui rug. Moise s-a uitat; si iata ca rugul era tot un foc, si rugul nu se mistuia deloc.”

Apoi putem citi:

Exod 3:4
Domnul a vazut ca el se intoarce sa vada; si D-zeu l-a chemat din mijlocul rugului si a zis: “Moise! Moise!” El a raspuns: “Iata-ma!”

 

5.

Exod 13:21
Domnul mergea inaintea lor, ziua intr-un stalp de nor, ca sa-i calauzeasca pe drum, iar noaptea intr-un stalp de foc, ca sa-i lumineze, pentru ca sa mearga si ziua si noaptea.”

Exod 14:19
Ingerul lui D-zeu, care mergea inaintea taberei lui Israel, Si-a schimbat locul si a mers inapoia lor, si stalpul de nor care mergea inaintea lor, si-a schimbat locul si a stat inapoia lor. “


Geneza 32:25, 29, 31 [in Biblia Crestina 32:24, 28, 30]

Iacov insa a ramas singur. Atunci un om s-a luptat cu el pana in revarsatul zorilor.”

Apoi a zis: “Numele tau nu va mai fi Iacov, ci te vei chema Israel; caci ai luptat cu D-zeu si cu oameni si ai fost biruitor.”

Iacov a pus locului aceluia numele Peniel; “caci”, a zis el, “am vazut pe D-zeu fata in fata si totusi am scapat cu viata.”

Profetul Osea confirmă faptul că Iacov s-a luptat, nu cu un bărbat, ci cu un înger:

Osea 12:5 [in Biblia Crestina 12:4]
[Iacov] S-a luptat cu ingerul si a fost biruitor…”

Foarte frecvent, in Scriptura Ebraică gasim tranzitii intre termenii “înger” și “om”, deoarece îngerii apar în formă umană. De exemplu:

 

1.

Daniel 9:21
“…pe cand vorbeam eu [Daniel] inca in rugaciunea mea, a venit repede, in zbor iute, omul Gabriel pe care-l vazusem mai inainte intr-o vedenie si m-a atins in clipa cand se aducea jertfa de seara. “

Gabriel este un inger sef.

 

2.

Iosua 5:13-14
” .. pe cand Iosua era langa Ierihon, a ridicat ochii si s-a uitat. Si iata ca un om statea in picioare inaintea lui, cu sabia scoasa din teaca in mana. Iosua s-a dus spre el si i-a zis: “Esti dintre ai nostri sau dintre vrajmasii nostri? El a raspuns: “Nu, ci Eu sunt Capetenia ostirii Domnului, si acum am venit.” Iosua s-a aruncat cu fata la pamant, s-a inchinat si I-a zis: “Ce spune Domnul meu robului Sau?” 

Aceasta “Capetenia ostirii Domnului” era un inger.

 

3.

Concepția lui Samson a fost heraldic marcata de un înger:

Judecatori 13:3
Ingerul Domnului S-a aratat femeii si i-a zis:…”

Acest inger a aparut sub forma unui om:

Judecatori 13:6
Femeia s-a dus si a spus barbatului ei: “Un om al lui Dumnezeu a venit la mine si avea infatisarea unui Inger al lui D-zeu, o infatisare infricosata. Nu L-am intrebat de unde este si nici nu mi-a spus care-I este numele…”

După aceea, îngerul a reapărut în forma unui om:

Judecatori 13:10-11
Ea a alergat repede sa dea de veste barbatului ei si i-a zis: ‘Iata ca omul care venise in cealalta zi la mine, mi S-a aratat iarasi.’ Manoah s-a sculat, a mers dupa nevasta sa, s-a dus la omul acela si I-a zis: ‘Tu ai vorbit femeii acesteia?’ El a raspuns: ‘Eu.’ ” 

Cu toate acestea, atunci când au văzut pe înger urcand la cer într-o flacără de foc, citim:

Judecatori  13:21-22
“… atunci Manoah a inteles ca este Ingerul Domnului si a zis nevestei sale: “Vom muri, caci am vazut pe D-zeu.” 

Pentru a-si suporta teoria că Isus ar fi fost D-zeu întrupat, teologii crestini susțin că D-zeu a apărut de fapt în formă umană, în toate aceste versete discutate mai sus. Dar chiar Noul Testament le revoca această ipoteză:

Ioan 1:18
Nimeni n-a vazut vreodata pe Dumnezeu; singurul Lui Fiu, care este in sanul Tatalui, Acela L-a facut cunoscut.”

I Timotei 6:15-16
…care va fi facuta la vremea ei de fericitul si singurul Stapanitor, Imparatul imparatilor si Domnul domnilor, singurul care are nemurirea, care locuieste intr-o lumina de care nu poti sa te apropii, pe care niciun om nu L-a vazut…”

In preaurmare, chiar și creștinii vor trebui să fie de acord că D-zeu nu a fost văzut de nimeni – niciodată.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.